Mů/Gaj Sate – หมูสะเต๊ะ
Vepřové nebo Kuřecí saté
Suroviny
- 600 g kuřecích prsou nebo vepřového masa
- 3 plátky Thajského zázvoru Galangal
- 1/2 polévkové lžíce citronové trávy, jemně nakrájet
- 1 polévková lžíce soli
- 1/2 čajové lžičky rozdrcených pražených semen koriandru
- 1/2 čajové lžičky rozdrcených pražených semen kmínu
- 1/2 čajové lžičky bílého pepře
- 1/2 čajové lžičky sušeného mletého Indického šafránu (kurkuma)
- 1/2 čajové lžičky kari
- 7 stroužků česneku
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1 ,5 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 polévkové lžíce palmového cukru
- 1 balíček dřevěných špejlí
Originální koření z Thajska pro přípravu marinády na kuřecí saté zakoupíte zde.
Příprava
- Nakrájejte maso na cca 2,5 cm široké pruhy.
- Smíchejte suroviny tj. olej, cukr, česnek, kari, šafrán, bílý pepř, kmín, koriandr, sůl, citronovou trávu a zázvor dohromady a tuto dobře zpracovanou směs pak přimíchejte do kokosového mléka.
- Do vzniklé směsi dejte kuřecí maso a marinujte po dobu 90 – 120 minut.
- Marinované maso pak napíchněte na dřevěné špejle a zbývající marinovací směs přiveďte v hrnci k varu.
- Maso grilujte na střední teplotu a při otočení potřete ohřátou marinovací směsí.
- Když je maso dobře ugrilováno podávejte s arašídovou omáčkou a okurkovým salátem.
Příprava okurkového salátu
- 125 ml rýžového nebo bílého octa
- 115 g cukru
- 1/2 okurky nakrájené na plátky
- 2x oloupanou a nakrájenou šalotku
- 1 velké červené chilli (nakrájet)
- stonky koriandru a limetku na dozdobení
- Na malou pánvičku dejte ocet a cukr na střední teplotu a míchejte dokud se cukr nerozpustí.
- Odstraňte z plotny a nechte vychladnout.
- Směs dejte do misky, přidejte okurku, šalotku a chilli a promíchejte.
- Ozdobte koriandrem a limetkou.
Příprava arašídové omáčky:
- 2 polévkové lžíce červené kari pasty
- 1/4 čajové lžičky soli
- 2 polévkové lžíce hnědého cukru
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1/4 hrnku drcených arašídů
- Smíchejte červenou kari pastu a kokosové mléko. Dochuťte cukrem a solí. Původní chuť by měla být sladká a mírně aromatická.
- Přidejte oříšky a na malou teplotu přiveďte k varu.
- Omáčku pak přelijte do servírovací misky a dozdobte oříšky.
- Podávejte s kuřecím či vepřovým saté.
.
Odkazy:
- Tom Jam Kung – recept
- Kuře na zeleném kari – recept
- Phad Thaj Kung – recept
- Phad Ga Phráo – recept
- Pečená kachna na červeném kari – recept
- Tom Khá Gaj – recept
- Thajský salát s grilovaným hovězím masem – recept
- Vepřové nebo Kuřecí saté
- Kuřecí maso s kešu oříšky – recept
- Vepřové kari Panaeng – recept
- Smažený hmyz a jiná havěť I.
- wendi – průvodce Thajskem i Kambodžou