Vepřové nebo Kuřecí saté
Vepřové saté

Vepřové nebo Kuřecí saté

Mů/Gaj Sate – หมูสะเต๊ะ

Vepřové nebo Kuřecí saté

Suroviny

  • 600 g kuřecích prsou nebo vepřového masa
  • 3 plátky Thajského zázvoru Galangal
  • 1/2 polévkové lžíce citronové trávy, jemně nakrájet
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1/2 čajové lžičky rozdrcených pražených semen koriandru
  • 1/2 čajové lžičky rozdrcených pražených semen kmínu
  • 1/2 čajové lžičky bílého pepře
  • 1/2 čajové lžičky sušeného mletého Indického šafránu (kurkuma)
  • 1/2 čajové lžičky kari
  • 7 stroužků česneku
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 ,5 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce palmového cukru
  • 1 balíček dřevěných špejlí

Originální koření z Thajska pro přípravu marinády na kuřecí saté zakoupíte zde.

Příprava

  1. Nakrájejte maso na cca 2,5 cm široké pruhy.
  2. Smíchejte suroviny tj. olej, cukr, česnek, kari, šafrán, bílý pepř, kmín, koriandr, sůl, citronovou trávu a zázvor dohromady a tuto dobře zpracovanou směs pak přimíchejte do kokosového mléka.
  3. Do vzniklé směsi dejte kuřecí maso a marinujte po dobu 90 – 120 minut.
  4. Marinované maso pak napíchněte na dřevěné špejle a zbývající marinovací směs přiveďte v hrnci k varu.
  5. Maso grilujte na střední teplotu a při otočení potřete ohřátou marinovací směsí.
  6. Když je maso dobře ugrilováno podávejte s arašídovou omáčkou a okurkovým salátem.

Příprava okurkového salátu

  • 125 ml rýžového nebo bílého octa
  • 115 g cukru
  • 1/2 okurky nakrájené na plátky
  • 2x oloupanou a nakrájenou šalotku
  • 1 velké červené chilli (nakrájet)
  • stonky koriandru a limetku na dozdobení
  1. Na malou pánvičku dejte ocet a cukr na střední teplotu a míchejte dokud se cukr nerozpustí.
  2. Odstraňte z plotny a nechte vychladnout.
  3. Směs dejte do misky, přidejte okurku, šalotku a chilli a promíchejte.
  4. Ozdobte koriandrem a limetkou.

Příprava arašídové omáčky:

  • 2 polévkové lžíce červené kari pasty
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1/4 hrnku drcených arašídů
  1. Smíchejte červenou kari pastu a kokosové mléko. Dochuťte cukrem a solí. Původní chuť by měla být sladká a mírně aromatická.
  2. Přidejte oříšky a na malou teplotu přiveďte k varu.
  3. Omáčku pak přelijte do servírovací misky a dozdobte oříšky.
  4. Podávejte s kuřecím či vepřovým saté.

.

Vepřové nebo Kuřecí saté
Kuřecí saté Thajsko

Odkazy:

Vepřové nebo Kuřecí saté
wendi – autor a průvodce Thajskem i Kambodžou