Tom Jam Kung

Tom Jam Kung – recept

Tom Jam Kung – ต้มยำกุ้ง

Pálivá polévka s krevetami a citrónovou trávou

Stejně typická jako pro českou kuchyni je : „vepřo-knedlo-zelo“ anebo „svíčková“, thajská polévka s krevetami „Tom Jam Kung “ je jedním z nejznámějších thajských jídel ve světě. I když recepty na její přípravu se někdy krajově mírně liší, zejména pak s ohledem na množství a druh chilli, můžeme ji zařadit mezi jídla, která najdete po celém Thajsku.

Tom Jam Kung – verze č.1

Suroviny

  • 1,5 litru kuřecího vývaru (případně stejné množství vývaru připraveného z kostky)
  • 500 g čerstvých oloupaných středně velkých krevet ( i zmražených)
  • 2 stonky citronové trávy (lemongrass) … používá se pouze střední část stonku!
  • 3 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 polévková lžíce rozdrcených kořínků koriandru (lze nahradit drobnou vařenou petrželkou)
  • 3 bergamotové listy natrhané na kousky
  • 150 g čerstvých nebo zavařených hub jemně nakrájených na kousky nebo na plátky
  • 1 středně velké rajče nakrájené na čtvrtky
  • 1 polévková lžíce thajské chilli pasty (nam phrik pao), nebo 1 lžíce nakrájeného čerstvého chilli
  • 3 polévkové lžíce rybí omáčky
  • 1 polévková lžíce tamarindové pasty (lze nahradit 5 polévkovými lžícemi čerstvé citronové šťávy)
  • 3 polévkové lžíce čerstvě vymačkané limetkové nebo citronové šťávy
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 1 jarní cibulka nebo šalotka, případně pažitka a lístky koriandru (petržel /celer)

 Originální koření z Thajska pro přípravu polévky Tom Jam Kung zakoupíte zde.

Příprava

  1.  Oloupané krevety předem povaříme na mírném plameni v několika lžících vývaru, originálně ve velké pánvi (wong) asi 10 min., dokud nezmění barvu, pak slijeme a dáme stranou.
  2. Hlavní část čerstvého kuřecího vývaru vaříme s nakrájenými kousky citronové trávy (lemongrass), zázvorem, kořínky koriandru (nebo petrželky) a lístky bergamotu na vysokém plameni až do varu.
  3. Plamen potom zmírníme a mícháme tento základ polévky ještě dalších 5 min.
  4. Přidáme zpět oloupané a předvařené krevety, které jsme si dali po scezení stranou a dodáme nakrájené houby, rajče. Za stálého míchání krátce povaříme další 2 – 3 min., dokud krevety nezrůžoví. Dejte pouze pozor, ať krevety zbytečně nepřevaříte!
  5. Už téměř hotovou polévku sundáme z plamene a dodáme všechno ostatní koření, chilli, rybí omáčku a citronovou šťávu podle doporučené receptury anebo podle vlastní chuti.
  6. Polévka se dá zahustit kokosovou smetanou a mlékem.
  7. Servíruje se zvlášť ve velkých miskách nebo v jedné společné polévkové míse.

Toto množství stačí pro: 4 – 6 lidí

Příprava surovin zabere asi 20 min. a vlastní vaření asi stejně tak dlouho.

.

Tom Jam Kung
Tom Jam Kung

Tom Jam Kung – verze č.2

Suroviny

  • 12 středně velkých krevet
  • 10 hub (třeba žampiony)
  • 1 stonek cintrónové trávy (jemně naklepat a nakrájet na 5 cm kousky)
  • 3 limetkové listy
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 polévkové lžíce rybí omáčky
  • 3 polévkové lžíce limetkové šťávy
  • 6 pálivých papriček (jemně naklepat a nakrájet)
  • 4 hrnky vody
  • 1/2 hrnku nahrubo nakrájených listů koriandru

 Originální koření z Thajska pro přípravu polévky Tom Jam Kung zakoupíte zde.

Příprava

Vyloupněte krevety z krunýře, ale pro lepší vzhled ponechte ocásky na konci. Krevety rozřízněte a odstraňte vnitřnosti. Houby omyjte vodou a osušte a pak nakrájejte na čtvrtky.

  1. Do hrnce dejte vodu a přiveďte jí k varu, pak přidejte citrónovou trávu, limetkové listy a krevety. Jakmile krevety zčervenají přidejte houby a sůl.
  2. Poté odstraňte hrnec z plotny a přidejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a papričky.
  3. Polévku podávejte horkou a ozdobte listy koriandru.
  4. Thajci Tom Jam Kung jí s rýží, kterou mají zvlášť na talíři.

Odkazy:

Tom Jam Kung
wendi – autor a průvodce Thajskem i Kambodžou