Tom Jam Kung – ต้มยำกุ้ง
Pálivá polévka s krevetami a citrónovou trávou
Stejně typická jako pro českou kuchyni je : „vepřo-knedlo-zelo“ anebo „svíčková“, thajská polévka s krevetami „Tom Jam Kung “ je jedním z nejznámějších thajských jídel ve světě. I když recepty na její přípravu se někdy krajově mírně liší, zejména pak s ohledem na množství a druh chilli, můžeme ji zařadit mezi jídla, která najdete po celém Thajsku.
Tom Jam Kung – verze č.1
Suroviny
- 1,5 litru kuřecího vývaru (případně stejné množství vývaru připraveného z kostky)
- 500 g čerstvých oloupaných středně velkých krevet ( i zmražených)
- 2 stonky citronové trávy (lemongrass) … používá se pouze střední část stonku!
- 3 plátky čerstvého zázvoru
- 1 polévková lžíce rozdrcených kořínků koriandru (lze nahradit drobnou vařenou petrželkou)
- 3 bergamotové listy natrhané na kousky
- 150 g čerstvých nebo zavařených hub jemně nakrájených na kousky nebo na plátky
- 1 středně velké rajče nakrájené na čtvrtky
- 1 polévková lžíce thajské chilli pasty (nam phrik pao), nebo 1 lžíce nakrájeného čerstvého chilli
- 3 polévkové lžíce rybí omáčky
- 1 polévková lžíce tamarindové pasty (lze nahradit 5 polévkovými lžícemi čerstvé citronové šťávy)
- 3 polévkové lžíce čerstvě vymačkané limetkové nebo citronové šťávy
- 1 čajová lžička mořské soli
- 1 jarní cibulka nebo šalotka, případně pažitka a lístky koriandru (petržel /celer)
Originální koření z Thajska pro přípravu polévky Tom Jam Kung zakoupíte zde.
Příprava
- Oloupané krevety předem povaříme na mírném plameni v několika lžících vývaru, originálně ve velké pánvi (wong) asi 10 min., dokud nezmění barvu, pak slijeme a dáme stranou.
- Hlavní část čerstvého kuřecího vývaru vaříme s nakrájenými kousky citronové trávy (lemongrass), zázvorem, kořínky koriandru (nebo petrželky) a lístky bergamotu na vysokém plameni až do varu.
- Plamen potom zmírníme a mícháme tento základ polévky ještě dalších 5 min.
- Přidáme zpět oloupané a předvařené krevety, které jsme si dali po scezení stranou a dodáme nakrájené houby, rajče. Za stálého míchání krátce povaříme další 2 – 3 min., dokud krevety nezrůžoví. Dejte pouze pozor, ať krevety zbytečně nepřevaříte!
- Už téměř hotovou polévku sundáme z plamene a dodáme všechno ostatní koření, chilli, rybí omáčku a citronovou šťávu podle doporučené receptury anebo podle vlastní chuti.
- Polévka se dá zahustit kokosovou smetanou a mlékem.
- Servíruje se zvlášť ve velkých miskách nebo v jedné společné polévkové míse.
Toto množství stačí pro: 4 – 6 lidí
Příprava surovin zabere asi 20 min. a vlastní vaření asi stejně tak dlouho.
.
Tom Jam Kung – verze č.2
Suroviny
- 12 středně velkých krevet
- 10 hub (třeba žampiony)
- 1 stonek cintrónové trávy (jemně naklepat a nakrájet na 5 cm kousky)
- 3 limetkové listy
- 1 čajová lžička soli
- 2 polévkové lžíce rybí omáčky
- 3 polévkové lžíce limetkové šťávy
- 6 pálivých papriček (jemně naklepat a nakrájet)
- 4 hrnky vody
- 1/2 hrnku nahrubo nakrájených listů koriandru
Originální koření z Thajska pro přípravu polévky Tom Jam Kung zakoupíte zde.
Příprava
Vyloupněte krevety z krunýře, ale pro lepší vzhled ponechte ocásky na konci. Krevety rozřízněte a odstraňte vnitřnosti. Houby omyjte vodou a osušte a pak nakrájejte na čtvrtky.
- Do hrnce dejte vodu a přiveďte jí k varu, pak přidejte citrónovou trávu, limetkové listy a krevety. Jakmile krevety zčervenají přidejte houby a sůl.
- Poté odstraňte hrnec z plotny a přidejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a papričky.
- Polévku podávejte horkou a ozdobte listy koriandru.
- Thajci Tom Jam Kung jí s rýží, kterou mají zvlášť na talíři.
Odkazy:
- Tom Jam Kung – recept
- Kuře na zeleném kari – recept
- Phad Thaj Kung – recept
- Phad Ga Phráo – recept
- Pečená kachna na červeném kari – recept
- Tom Khá Gaj – recept
- Thajský salát s grilovaným hovězím masem – recept
- Vepřové nebo Kuřecí saté
- Kuřecí maso s kešu oříšky – recept
- Vepřové kari Panaeng – recept
- Smažený hmyz a jiná havěť I.
- wendi – průvodce Thajskem i Kambodžou