Thajský salát s grilovaným hovězím masem

Thajský salát s grilovaným hovězím masem – recept

Jam Nnua Jáng – ยำเนื้อย่าง

Thajský salát s grilovaným hovězím masem.

Suroviny

  • 400 g hovězí svíčkové
  • Sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 1/4 hrnek vody
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 1 čajovou lžičku sušeného chilli
  • 1 okurka, oloupat a nakrájet na plátky
  • 1/2 cibule, na tenká kolečka
  • 1/2 hrnku rozdrcených listů máty
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit v lisu na česnek
  • 2 polévkové lžíce rybí omáčky
  • 2,5 polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 2 polévkové lžíce drcených solených pražených arašídových oříšků
  • 5 cherry rajčat, rozkrojit na půlky
  • 50 g Čínského celeru, nakrájet (2,5 cm)
  • 1 polévková lžíce oleje

Příprava

  1. Hovězí steaky potřete olejem a z obou stran posolte a posypte čerstvě mletým pepřem.
  2. Steaky dejte na grilovací rošt a na střední teplotu grilujte z každé strany jen jednou celkem po dobu 21 minut (středně propečené), popř. déle podle požadovaného stupně propečení.
  3. Když jsou steaky hotové, ponechte 10 minut uležet a pak nakrájejte na plátky.
  4. Pro přípravu dresingu, na malé pánvičce ohřejte vodu s cukrem a míchejte dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak přelijte do větší misky. Přidejte česnek, rybí omáčku, limetkovou šťávu, a chili a nechte vychladnout.
  5. Pak přidejte okurku, cibuli, rajčata, Čínský celer, mátu a nakonec nakrájené maso. Vše dobře promíchejte a na závěr posypte oříšky. Pak ihned podávejte.
Thajský salát s grilovaným hovězím masem
Thajský salát s grilovaným hovězím masem

Odkazy:

Thajský salát s grilovaným hovězím masem
wendi – autor a průvodce Thajskem i Kambodžou