Géng Khíjau Wán Gaj – แกงเขียวหวานไก่
Kuře na zeleném kari verze č.1
Suroviny:
- 500 g kuřecích prsou
- 3 šálky kokosového mléka ( 375 ml )
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
- ½ šálku zelené curry pasty ( 125 ml )
- 2 šálky kokosové smetany ( 250 ml )
- 3 natrhané bergamotové listy
- 1 šálek drobného zeleného lilku… případně na kousky nakrájený lilek
- 3 polévkové lžíce rybí omáčky
- 1 polévková lžíce palmového cukru nebo surového hnědého cukru
- ½ čajové lžičky mořské soli
- ½ šálku čerstvých lístků sladké bazalky
- 2 na plátky nakrájené vyčištěné červené chilli (nebo sušené červené chilli nalámané nebo v celku)
Originální koření z Thajska pro přípravu Géng Khíjau Wán Gaj zakoupíte zde.
Příprava
- Oloupaná a očištěná na drobné kousky nakrájená kuřecí prsa uvaříme nejprve zvlášť na mírném ohni v kokosovém mléce až do změknutí.
- Na pánvi ohřejeme na mírném ohni rostlinný olej, do kterého postupně přidáváme za stálého a intenzivního míchání zelenou kari pastu, dokud se obě složky řádně nespojí. Vzniklý základ omáčky zahustíme kokosovou smetanou a ohříváme tak dlouho, dokud olej nevyplave postupně na povrch a nevytvoří „oka “.
- Pro chuť dodáme ještě bergamotový list a pro ty, kdo chtějí omáčku pikantnější, také 1 – 2 sušené nalámané chilli a vše ještě krátce povaříme.
- Hotovou kari omáčku slijeme zvlášť do čisté pánve, přidáme scezená a uvařená kuřecí prsa, sladkou bazalku, lilek, vyčištěné na plátky nakrájené červené chilli, rybí omáčku a další koření na dochucení a vše ještě znovu dohromady krátce povaříme. Pokud je omáčka hustší, můžeme dodat ještě zbytek kokosového mléka.
- Servíruje se ve větší misce zvlášť, nebo přímo na vařenou rýži nebo nudle.
Uvedené množství stačí pro 4 osoby.
Podobně jako zelené kari se připravuje také omáčka z červeného kari, ale hodí se spíše ke kachně nebo k hovězímu masu, zatímco zelené kari se vaří nejčastěji s kuřecím, vepřovým masem anebo případně rybou … tedy „bílým masem.“
.
Kuře na zeleném kari verze č.2
Suroviny
- 350 g kuřecích prsou – nakrájet
- 1/4 hrnku zelené kari pasty
- 1 a 1/4 hrnku kokosového mléka
- 1/4 hrnku listů Thajské bazalky
- 2x lilek nakrájet na malé kousky
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 2 čajové lžičky palmového cukru
- 3 polévkové lžíce rybí omáčky
- 4 listy kafrové limetky (Citrus Hystrix) nebo bergamotu
- 2 červené chilli, šikmo nakrájet
Originální koření z Thajska pro přípravu Géng Khíjau Wán Gaj zakoupíte zde.
Příprava
- Na pánev nalijte 1/2 hrnku kokosového mléka a přiveďte k varu. Vařte na střední teplotu po dobu cca 4 minut za častého míchání. Přidejte zelenou kari pastu a pokračujte ve vaření a míchání až začne být směs hustá a aromatická. Směs pak přesuňte do většího hrnce.
- Přidejte kuřecí maso a míchejte po dobu 1 – 2 minut, přidejte rybí omáčku a palmový cukr, míchejte další minutu, pak přidejte lilek, zbývající kokosové mléko a kuřecí vývar. Vařte na střední teplotu až bude kuřecí maso uvařené a lilek měkký.
- Přidejte bergamot a Thajskou bazalku. Přiveďte k varu. Odstraňte z plotny, přidejte chilli a můžete podávat.
- Podávejte s vařenou rýží.