Kuře na zeleném kari – recept

Géng Khíjau Wán Gaj – แกงเขียวหวานไก่

Kuře na zeleném kari verze č.1

Suroviny:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 3 šálky kokosového mléka ( 375 ml )
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • ½ šálku zelené curry pasty ( 125 ml )
  • 2 šálky kokosové smetany ( 250 ml )
  • 3 natrhané bergamotové listy
  • 1 šálek drobného zeleného lilku… případně na kousky nakrájený lilek
  • 3 polévkové lžíce rybí omáčky
  • 1 polévková lžíce palmového cukru nebo surového hnědého cukru
  • ½ čajové lžičky mořské soli
  • ½ šálku čerstvých lístků sladké bazalky
  • 2 na plátky nakrájené vyčištěné červené chilli (nebo sušené červené chilli nalámané nebo v celku)

Originální koření z Thajska pro přípravu Géng Khíjau Wán Gaj zakoupíte zde.

Příprava

  1. Oloupaná a očištěná na drobné kousky nakrájená kuřecí prsa uvaříme nejprve zvlášť na mírném ohni v kokosovém mléce až do změknutí.
  2. Na pánvi ohřejeme na mírném ohni rostlinný olej, do kterého postupně přidáváme za stálého a intenzivního míchání zelenou kari pastu, dokud se obě složky řádně nespojí. Vzniklý základ omáčky zahustíme kokosovou smetanou a ohříváme tak dlouho, dokud olej nevyplave postupně na povrch a nevytvoří „oka “.
  3. Pro chuť dodáme ještě bergamotový list a pro ty, kdo chtějí omáčku pikantnější, také 1 – 2 sušené nalámané chilli a vše ještě krátce povaříme.
  4. Hotovou kari omáčku slijeme zvlášť do čisté pánve, přidáme scezená a uvařená kuřecí prsa, sladkou bazalku, lilek, vyčištěné na plátky nakrájené červené chilli, rybí omáčku a další koření na dochucení a vše ještě znovu dohromady krátce povaříme. Pokud je omáčka hustší, můžeme dodat ještě zbytek kokosového mléka.
  5. Servíruje se ve větší misce zvlášť, nebo přímo na vařenou rýži nebo nudle.

Uvedené množství stačí pro 4 osoby.

Podobně jako zelené kari se připravuje také omáčka z červeného kari, ale hodí se spíše ke kachně nebo k hovězímu masu, zatímco zelené kari se vaří nejčastěji s kuřecím, vepřovým masem anebo případně rybou … tedy „bílým masem.“

.

Kuře na zeleném kari

Kuře na zeleném kari verze č.2

Suroviny

  • 350 g kuřecích prsou – nakrájet
  • 1/4 hrnku zelené kari pasty
  • 1 a 1/4 hrnku kokosového mléka
  • 1/4 hrnku listů Thajské bazalky
  • 2x lilek nakrájet na malé kousky
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 2 čajové lžičky palmového cukru
  • 3 polévkové lžíce rybí omáčky
  • 4 listy kafrové limetky (Citrus Hystrix) nebo bergamotu
  • 2 červené chilli, šikmo nakrájet

Originální koření z Thajska pro přípravu Géng Khíjau Wán Gaj zakoupíte zde.

Příprava

  1. Na pánev nalijte 1/2 hrnku kokosového mléka a přiveďte k varu. Vařte na střední teplotu po dobu cca 4 minut za častého míchání. Přidejte zelenou kari pastu a pokračujte ve vaření a míchání až začne být směs hustá a aromatická. Směs pak přesuňte do většího hrnce.
  2. Přidejte kuřecí maso a míchejte po dobu 1 – 2 minut, přidejte rybí omáčku a palmový cukr, míchejte další minutu, pak přidejte lilek, zbývající kokosové mléko a kuřecí vývar. Vařte na střední teplotu až bude kuřecí maso uvařené a lilek měkký.
  3. Přidejte bergamot a Thajskou bazalku. Přiveďte k varu. Odstraňte z plotny, přidejte chilli a můžete podávat.
  4. Podávejte s vařenou rýží.
wendi – autor a průvodce Thajskem i Kambodžou