Smažený hmyz
je taková nepřehlédnutelná místní rarita, kterou snad obdivoval každý z nás. Většina turistů hned při prvním setkání neodolá a nějakého smaženého brouka, červíka nebo saranče si koupí. V následující sérii článků se dočtete co to vlastně je, jaký to má český název a hlavně – jak se to má správně jíst.
.
.
Všeobecné informace
Hmyz má údajně nízký obsah cholesterolu a přitom obsahuje velké množství kvalitních bílkovin, řadu vitamínů a minerálních látek. Proto se jedná o velmi sytou potravu. Pokud jíte něco podobného poprvé, rada je jednoduchá: vezměte si jen jednoho cvrčka, nebo červíka, strčte ho do pusy vcelku a jedním mohutným stiskem ho rozkousněte. Většinu lidí příjemně překvapí lahodná chuť.
.
.
Příprava
Samozřejmě že veškerý zde popisovaný hmyz je pěstován na farmách. Jen zcela výjimečně někdo nabízí brouky odchycené v přírodě. Hmyz bývá většinou zprudka osmažen a pouze osolen. V Thajsku je hmyz tradičně ochucen sojovou omáčkou Golden Mountain s trochou práškového pepře, nebo Chilli. Často můžete zahlédnout prodavače, jak na vystavený hmyz něco stříká z rozprašovače – to je právě ta sojová omáčka.
.
.
Problémy a rizika
Hmyz je blízký příbuzný mořských živočichů jako je například krab, nebo kreveta. Jste li alergičtí na „plody moře“ pak buďte velmi opatrní, pravděpodobně jste alergičtí i na hmyz.
Pozor na kobylky! Na webu jsem několikrát zaregistroval stížnost na negativní reakci organismu po požití kobylek (sarančat). Příčinou byl údajný obsah DDT. Já jsem po požití kobylek v Thajsku a Kambodži žádné problémy nikdy neměl, ani jsem nikoho takového nepotkal. Přesto doporučuji být opatrný – kupte si jich jen pár na ochutnávku.
.
.
Nová doba
Kde jsou ty časy, kdy se smažený hmyz dal koupit pouze v pouličním stánku, či na místní tržnici. Nová doby sebou přináší i nové možnosti. Dnes již můžete koupit pytlík housenek, nebo cvrčků i v oblíbeném řetězci prodejen 7-eleven. Zatím je sortiment omezen pouze na 4 příchutě smažených cvrčků a 4 příchutě smažených larev Bource morušového. Obaly mají 99% nápisů v Thajštině a tak nezbývá, než se orientovat podle barvy sáčku a obrázku:
- bílý – Original – pouze osolené
- žlutý – Cheese – sýrové
- červený – BBQ – grilované
- zelený – Seaweed – mořské řasy
.
.
Hmyz
Podívejme se tedy zblízka co že to ti Thajci a Kambodžané vlastně pěstují, smaží, prodávají a hlavně jedí. V Thajsku a Kambodži je nejvíce oblíbená tato hmyzí pětice: cvrčci, kobylky, hedvábní červi, bambusové housenky a potápníci (Crickets, Grasshoppers, Silk Worms, Bamboo Worms and Water Bugs). Ceny hmyzu nebývají nijak závratné a když už se rozhodnete k nákupu, doporučuji napoprvé si koupit mix a vše vyzkoušet – přesně tak jako plešatý Darren v následujícím videu.
.
.