Kobylky a Sarančata
jsou rovněž velmi populární smažené delikatesy jež můžeme v Thajsku a Kambodži ochutnat. Saranče od kobylky rozezná pouze odborník a již usmažený kousek snad ani není nutné zkoumat. Stánkaři běžně nabízejí různé druhy smíchané na jedné hromadě. Zdejší farmy chovají mnoho druhů kobylek a sarančat, které dorůstají do délky 5 až 10 centimetrů.
.
.
Kobylky jsou většinou nabízeny pouze osolené, někdy s trochou pepře, nebo chilli. Chutí připomínají velmi, ale velmi křehké smažené brambůrky nebo spíše vepřové škvarky. Pro jejich konzumaci platí v podstatě totéž jako pro jejich blízké příbuzné – velké cvrčky.
Doporučení
Nejíst po částech ale vcelku strčit do pusy a rozkousat.
Pokud nejste zvyklí rozkousávat menší kosti, pak doporučuji před konzumací odstranit tu část velkých zadních nohou, která je slabá a velmi tvrdá. U velkých kusů můžete odstranit nohy všechny.
Ochutnat?
V menší míře rozhodně ano, většina lidí je překvapena příjemnou chutí.
(Jak jsem již popisoval v prvním díle, někteří turisté měli po kobylkách zdravotní problémy)
.
.
Česky | Kobylka – Saranče |
Anglicky | Grasshopper |
Thajsky | ตั๊กแตน (čti Ta Ka Tén) |
.
Doporučuji napoprvé si koupit mix a vše vyzkoušet – přesně tak jako plešatý Darren v následujícím videu.
.